Beni: 10 doden bij nieuwe ADF-aanval in Bulongo (CongoForum)



BULONGO- In Bulongo, een plattelandsgemeente van Beni, zijn zaterdagnacht 23 oktober tien burgers het slachtoffer geworden van nieuw dodelijk geweld, dat wordt toegeschreven aan het ADF.

In de ochtend van zondag 24 oktober heerste er grote ontreddering onder de bevolking van Bulongo bij het zien van de lichamen van slachtoffers, waarvan sommigen in een “plas bloed” lagen.

De ADF, die door de FARDC in de Graben-regio in de richting van het zuidoostelijke deel van het grondgebied van Beni werd achtervolgd, omzeilde de legerstellingen om burgers aan te vallen, aldus bronnen bij Radio Okapi.

Rond 19.15 uur werden de eerste zware en lichte schoten gehoord in het zuidelijke deel van de plattelandsgemeente Bulongo, om precies te zijn in de wijk Gala, algemeen bekend als CEPAC, aldus getuigen.

Het leger stond tegenover deze rebellen die trachten over te steken naar het Virunga Nationaal Park.

Een militaire versterking van zowel de FARDC als de MONUSCO-vredesmacht, gestationeerd in Kilya, op ongeveer 7 kilometer van de gemeente Bulongo, heeft het mogelijk gemaakt deze rebellen, die de richting van het bos zijn uitgegaan, tegen te houden, zo voegen de bronnen van de VN-zender Radio Okapi toe.

32 doden in drie dagen

Met deze nieuwe aanval heeft de gemeente Bulongo het totaal van 32 doden in drie dagen bereikt, weet Radio Okapi. De moorden van zaterdag 23 oktober komen slechts 24 uur na de aanval op de dorpen Mutilipi en Singipa, in de buurt van de plattelandsgemeente Bulongo.

Ondertussen zegt de commandant van de operationele sector Sokola 1 in de regio dat hij gevechtspatrouilles in het gebied heeft opgestart om de dreiging van de vijand tegen de burgerbevolking te beperken.

© CongoForum, 25.10.21

Beeld: het centrum van Bulongo in de Rwenzori sector, Beni gebied (Noord Kivu) 28 januari 2021

Bron: Radio Okapi/Ph. Marc Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.